3 myter om julefrokosten
Erhvervspsykolog Lene Thomsen peger på at, at julefrokosten kan være forbundet med et socialt pres og en oplevet forventning om, at man skal være festlig og præstere socialt for at kunne være med. Men vi skal også passe på med at skære alle julefrokoster over én kam.
Myte 1: Julefrokosten går altid over gevind
”Når vi siger ”julefrokost”, så tænker folk tit, at det er abefester, men i bund og grund er det ikke ret mange steder, at det er tilfældet. Der er en kæmpe forskel på, hvilken kultur man har i firmaet. Jeg har åbenbart altid bevæget mig i de kedelige firmaer. Der har vi spist og hygget os, og så er festen slut klokken elleve,” siger hun.
Faktisk mener Lene Thomsen ikke, at julefrokosten er blevet vildere, men snarere at det er gået den anden vej. Hun tror, at det oftere er sådan i dag, at man i hvert fald ikke skal gøre noget til julefrokosten, der kan blive snakket om den følgende mandag. Her peger hun især på de sociale mediers indflydelse.
”For 30 år siden var det vildeste, der kunne ske, at nogen satte sig med bar røv på kopimaskinen. Det var den dokumentation, der var. Nu er det så nemt at tage billeder og film og distribuere det videre. Det betyder måske også, at folk tænker sig lidt ekstra om.”
Myte 2: Julefrokost er kun for de ekstroverte
Introverte kan godt elske julefrokosten lige så vel som ekstroverte kan hade den.
”Det har meget med rammen at gøre,” siger Lene Thomsen, ”man kan ikke sætte alle julefrokoster under ét. Der er kæmpe forskel på, om det er en giga fest, eller om det er afdelingen, der skal ud at spise.”
Lene Thomsen fremhæver, at man til julefrokosterne ofte sidder sammen med de samme mennesker i lang tid, hvilket betyder, at der er tid til at komme ud over smalltalk-stadiet og ind i en dybere samtale, der kan skabe grundlag for en ny kontakt. Det er på mange måder i de introvertes favør.
”Men hvis det bliver sådan, at nu skal vi blande det hele og smide vores sko i hjørnet, så begynder det for mange at blive lidt ubehageligt,” siger hun.
Myte 3: Julefrokosten er afgørende for trivslen resten af året
Hvis julefrokosten er årets store sociale arrangement, kan der være en del bekymring forbundet med at takke nej. Vil mine kollegaer tro, at det er, fordi jeg ikke har lyst til at bruge tid sammen med dem? Ryger jeg ud af fællesskabet, hvis jeg ikke er med?
”Man skal ikke undervurdere det at have gode relationer på sin arbejdsplads,” siger Lene Thomsen, ”men jeg tænker ikke, at julefrokosten er alfa og omega. Hvis man tænker på julefrokosten som noget helt forfærdeligt og bekymrer sig en måned inden, så skal man selvfølgelig ikke tage med.”