5 fordele ved at være den stille type
Stilhed. Introverte bliver ofte kaldt ”stille” – til tider med en lidt anklagende klang. Har du oplevet det samme?
Stilhedsekspert Bastian Overgaard møder ofte den misforståelse, når han holder foredrag og Silent Co-Creation workshops. Hans erfaringer viser dog, at mindre snak kan skabe mere værdi på for eksempel en arbejdsplads.
Her giver han 5 fordele ved at være den stille type.
#1 I stilheden tager vi bedre beslutninger
Hjernen har brug for stilhed for pauser for at fordøje og behandle komplicerede informationer. Stilheden gør, at man rent faktisk giver sig tid til at overveje og reflektere over tingene. Det betyder, at man ofte vil ende med at tage de gode beslutninger – og ikke bare de første og de bedste.
#2 I stilheden får vi stærke relationer
De fleste af os har nogle mennesker, vi kender rigtig godt, som vi bare kan være sammen med, uden at nogen behøver at sige noget.
Hvis vi bruger stilheden aktivt, kan vi give hinanden den samme følelse af, at vi kender hinanden, en følelse af at vi lærer hinanden bedre at kende. Vi oplever en forbundenhed i stilheden. En forbundenhed vi først får, når vi tør være stille sammen.
#3 Vores krop fungerer bedre med stilhed
Når vi konstant er på og udsat for støj, stresser det hjernen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) peger på, at støjforurening har en sundhedsskadelig effekt og bidrager til blandt andet hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og hukommelsesbesvær. Kroppen har brug for stilhed og nærvær.
Et helt konkret eksempel er vores spisevaner. Når vi sidder og snakker, ser tv, læser Ekstra Bladet eller tjekker Facebook, så er vi slet ikke opmærksomme på vores mad. Når vi sluger maden uden at se på den, så danner vi mindre spyt med de enzymer, kroppen skal bruge for at nedbryde maden og få næring fra den.
Forestil dig, hvad det kunne give, hvis vi var stille sammen bare de første 10 minutter af pausen.
#4 Stilhed giver større gennemslagskraft
Skuespillere ved, at kunstpauser understreger vigtige ord, men mange mennesker er bange for stilheden, for pinlig tavshed og for at blive afbrudt. Derfor fyldes den ofte med overflødige ord.
Men forestil dig, at du går ind på et museum, og alle billederne er fyret op på én væg uden mellemrum. Så vil selv Rembrandt og Van Gogh blegne i mængden. Og det samme vil dine budskaber, hvis du bare fyrer ord afsted – uden pauser, uden den hvide væg i baggrunden.
Når du tør hvile i stilheden, giver du dine ord større gennemslagskraft.
#5 Stilhed er respektfuldt
Til møder, på café og ved middagsbordet oplever vi i hverdagen, at de andre sidder på spring og venter på en pause, et punktum, en vejrtrækning, så de kan bryde ind. Man formulerer sine egne sætninger i hovedet i stedet for at høre, hvad den anden siger.
Ved begravelser viser vi afdøde respekt med et øjebliks fælles stilhed. Det er den største respekt, vi kan vise. Men hvorfor ikke vise hinanden den respekt, mens vi lever?