5 klassiske introvert-udfordringer – og hvordan du løser dem

Det kan godt være, det efterhånden er blevet meget almindeligt at kalde sig introvert, men der dukker stadig dilemmaer op, som særligt introverte vil kunne genkende sig i. Læs med her, og se hvordan du kan løse dem. 

Hvor mange kan du genkende?

Udfordring #1: Den årlige firmajulefrokost

Eller din grandkusines store bryllupsfest med overnatning. Eller din venindes housewarming. Eller fødselsdag. Der er en uskreven regel om, at man bliver glad og takker ja, når man får invitationer til mærkedage. Så det kan føles vildt utaknemmeligt og ubehøvlet at reagere med ”åh nej!”, når et andet menneske har lyst til at dele et af sit livs store øjeblikke med dig.

Løsning: Deltag på dine præmisser

Sig tusind tak for invitationen og anerkend den gestus, det er, at du er blevet inviteret. Overvej dernæst hvordan du har mest lyst til at deltage. Har du brug for at gå tidligt hjem, have en ledsager med, følges med en anden gæst derhen eller kende programmet på forhånd? Hvis du får en invitation, du virkelig ikke har lyst til – hvordan kan du så ønske vedkommende tillykke på anden vis?

Udfordring #2: Smalltalk er ikke din stærke side

Når du så er til fest, vil du som oftest være nødt til at udføre den – af mange introverte – frygtede disciplin: smalltalk. Selvom du måske foretrækker dybe samtaler af substans, så kan det være lidt overvældende at møde fremmede gæster med store spørgsmål om livet og døden, drømme og bekymringer – eller sågar politik. Så indtil du kan dykke ned i det, er du nødt til at smalltalke.

Løsning: Forbered dig

Det kan lyde fjollet at skulle forberede sig skriftligt hjemmefra for at gå til fest. Ikke desto mindre kan det være en rigtig god ide og være med til at skabe tryghed, hvis du er usikker på, om du kan finde på noget at tale om. Tjek dagens nyhedsoverskrifter og noter et par stikord ned, du kan have liggende i lommen. Det kan også være et par aktuelle tv-serier eller bogtitler, du kan tale om.

Udfordring #3: Det er svært at møde nye mennesker

Hvis du er sådan en, der nu engang trives bedst derhjemme eller med velkendte ansigter, så havner du automatisk i færre situationer, hvor man møder nye mennesker. Og det kan have konsekvenser, hvis du drømmer om et større netværk eller en ny kæreste. Mange oplever også, at det er sværere og sværere at møde nye venner med alderen.

Løsning: Vær opsøgende

Hvis du gerne vil møde nye mennesker, men ikke trives i de situationer, hvor du møder dem, så er der to gode løsninger. Den første er at alliere dig med en ekstrovert. Få vedkommende til at vise dig, hvor og hvordan de møder nye mennesker, og få dem til at tage dig med derhen. For det andet så kan man i dag møde både faglige, venskabelige og romantiske fæller online.

Udfordring #4: Du får aldrig et ord indført

Forskning peger på, at introverte faktisk tænker langsommere, fordi de bruger et andet center i hjernen end de ekstroverte. Samtidig kender mange introverte følelsen af, at de lige vil formulere en sætning i hovedet, inden de siger den – med det resultat, at en anden når at sige pointen først. På den måde kan der pludselig gå et helt middagsselskab uden at den introverte får et ord indført.

Løsning: Kast dig ud i det

Det kan føles vildt grænseoverskridende for en introvert at tage ordet uden at have forberedt sig en lille smule oppe i hovedet først. Men det vil sandsynligvis kun være dig, der lægger mærke til, at du taler en lille smule mindre velovervejet, end du plejer. De fleste andre vil bare være vildt begejstrede for endelig at høre, hvad der foregår i dine tanker.

Udfordring #5: Andre menneskers kommentarer

”Hvorfor er du så stille?”

I min skoletid fik jeg at vide, at jeg skulle sige noget mere og tale noget højere. Jeg fik også at vide af de voksne på fritidshjemmet, at jeg skulle smile noget mere. Selvom jeg ikke synes, der var noget særligt at smile for. Andre menneskers kommentarer på din person, kan være sårende og skabe usikkerhed. Det kan være med til at give dig en følelse af at være forkert på den, når du bare er dig selv.

Løsning: Led efter intentionen

Det kan lyde som den grimmeste fornærmelse. Især når du for tyvende gang bliver bedt om at smile noget mere eller spurgt om, hvorfor du aldrig siger noget. Men bag de andres ytring ligger der en intention, som sjældent er ondskabsfuld. Overvej, at når de beder dig om at sige noget mere, så udspringer det oftest af et ønske om at lære dig bedre at kende eller forstå, hvordan du har det, og hvad du tænker.

Lignende indlæg