Kan man netværke fra sin sofa?

At være en god netværker handler ikke nødvendigvis om at være udadvendt og komme i de rigtige sociale kredse. Og hvis du spørger mig, så kan man sagtens netværke fra sin sofa.

Vi hører det hele tiden: Netværk er godt. Det er sådan man kommer frem i livet i dag. I hvert fald i karrieren. Men hvad nu hvis man ikke er den udadvendte type? Hvad nu hvis man ikke er til etablerede netværksmøder, fyraftensøl og cocktailparty? Kan man så overhovedet regne med at få sig en spændende karriere?

Svaret er selvfølgelig: Ja!

At være en god netværker handler ikke nødvendigvis om at være udadvendt og komme i de rigtige sociale kredse. Og hvis du spørger mig, så kan man sagtens netværke fra sin sofa. Det gør jeg selv – og jeg er helt sikker på, at jeg gør et bedre indtryk, når jeg henvender mig skriftligt på professionel vis, end hvis jeg stod og så akavet ud til et ”hyg jer, drik øl og netværk”-arrangement. Nej tak.

 

200

 

Så her kommer min personlige guide til at netværke fra sofaen. Vi introverte har nemlig masser at tilbyde vores netværk!

KAN MAN NETVÆRKE FRA SIN SOFA? – “Nej”, siger Mærsk-chef Peter Normark

Hvad er dit formål med dit netværk?

Allerførst skal man reflektere. Dét tror jeg nok godt lige, vi kan finde ud af!

Leder du efter nyt job? Et ph.d stipendiat? En sparringspartner, freelancer, medarbejder? Eller er du måske i virkeligheden ret tilfreds med din nuværende situation – men netværker for at have fingeren på pulsen?

Inden du begynder at netværke, skal du selvfølgelig gøre dig klart, hvad du vil have ud af dit netværk. Er du på jobjagt, så er det virksomhederne og folk fra din egen branche, du skal have fat i. Leder du efter en sparringspartner, skal du ud og finde en, der kan byde ind med noget nyt.

Det er tidskrævende at netværke, så vælg dine indsatsområder specifikt fra begyndelsen.

 

giphy

 

Kortlæg dit eksisterende netværk

Mhm… kortlægning. Endnu en hyggelig, introvert aktivitet, der bestemt ikke taler imod introverte som dygtige netværkere.

Før du begynder at udvide dit netværk, så kortlæg de kontakter, du allerede har. Netværk består af både nære og perifere kontakter, både personlige og professionelle. Noter ned, hvem de er, hvad jeres relation er, hvor du kender dem fra, og hvilken branche de hører til.

Mange har en forestilling om, at det der med netværk er noget overfladisk noget, der handler om at udnytte vores venner og familie til egen fordel. Sådan skal det ikke være. Et netværk går begge veje. Så hold dig ikke tilbage, når du kortlægger dit netværk. Du kan blive mindst lige så værdifuld for dem, som de kan for dig.

KAN MAN NETVÆRKE FRA SIN SOFA? “JA”, siger netværksekspert Pernille Taarup

Research dit nuværende netværk

Vi bliver i det introverte hjørne og holder lidt igen med faktisk at tage kontakt. Og her bliver det en kæmpe fordel at være en grundig og tålmodig introvert. Her kan der virkelig nørdes igennem. Når du har overblik over, hvem der er i dit netværk, og hvad de laver, kan du bruge dit netværk meget mere kvalificeret.

 

200 (1)

 

Dan dig et overblik over, hvad dit netværk arbejder med, hvor de arbejder, hvem de kender, hvilke projekter, de er i gang med. Hvis du føler dig for strategisk og overfladisk, så start med at kigge på det, du finder interessant, og læs videre af nysgerrighed. Det er blot smigrende for dem, at du har lyst til at læse mere om deres arbejdsliv.

Tilføj relevante bekendte til dit netværk på for eksempel LinkedIn, hvis I ikke allerede er forbundne. Det er dejlig nemt og uforpligtende. Det gode ved LinkedIn er, at det ikke bliver for privat. Du kan interessere dig fagligt for dit netværk, og dit netværk kan finde dig. Men der bliver ikke delt feriebilleder og spurgt ind til dit daglige liv her.

LÆS OGSÅ: Sådan netværker du på LinkedIn – 3 gode råd fra netværkseksperten

Gør dig bemærket på dine kompetencer

I modsætning til fyraftensarrangementer så bliver du ikke bedømt på, hvor festlig og højlydt du er. I det faglige netværk bliver du bedømt på, hvor kvalificeret du byder ind. Og her er kvalitet vigtigere end kvantitet.

Vær aktiv i dit online netværk ved at dele nyttige artikler, der er relevante for din branche, stil dig til rådighed med viden for dem, du netværker med, byd ind med gode kontakter og links, når de søger noget.

Ros dit netværk, når de lægger noget spændende op, og spørg ind, når de starter på noget nyt eller ser ud som om, de har gang i noget interessant. Men kun hvis du mener det – du skal være oprigtig i dine henvendelser.

Alt sammen kan foregå skriftligt og bag skærmen.

Håber det kan bruges.

bedste-hilsner-frk.-introvert

 

 

 

Lignende indlæg